Ekologisk köttlåda

 Ekologisk köttlåda

kvalitetskött från ungnöt av oss!

Vi i fam. Svensson driver även KRAV-certifierat, småskaligt jordbruk med köttdjursuppfödning, med basen på en gård 700 m. söder om vandrarhemmet. Vi har ett 20-tal dikor och ett 40-tal ungdjur i korsningar av raserna simmental och aberdeen angus.

Simmental är en köttras med hög mjölkproduktion och angus kännetecknas bl. a. av lätta kalvningar och förstklassigt kött.

Djuren går under stallperioden i lösdrift med djupströbädd och alla går på bete sommartid.

Slakt av ungdjur till köttlådor sker 2 gånger per år och på det lokala slakteriet Skånska Kött & Vilt i Sjunkaröd för att få så korta transporter som möjligt. Efter 10 dagars hängmörning styckas slaktkropparna, vakuumpackas delvis, etiketteras och läggs i lådor.

Djuren har fått växa lite långsammare och därmed blivit åtminstone 18 månader, vilket är önskvärt för att köttsmaken ska hinna utvecklas ordentligt. De har också fått en viss fetthalt och chans till marmorering. Fettet är viktigt som smakbärare och ger saftighet åt köttbiten.

En köttlåda väger mellan 25 och 30 kg., beroende på djurets storlek, och innehåller ungefär:

  • 1/3 benfritt kött - här ingår alla de ädla detaljerna.Fransyska, ytterlår, innanlår, rostbiff, nötrulle, biff, bog samt entrecote/filé. För att bitarna av filén inte ska bli för små, får hälften av lådorna entrecote i stället för filé så att värdet blir lika. Nästa gång du beställer en låda får du i möjligaste mån av den andra detaljen i stället. Samtliga benfria detaljer går bra att skiva och grilla direkt, med undantag för rullen.
  • 1/3 kött med ben - högrev, bringa och lägg. Lämpligt till bl. a. kalops och dillkött. Ben ger god smak vid tillagningen.
  • 1/3 färs - till biffar, hamburgare, tacos m. m. - samt grytbitar.

Allt kött är uppmärkt. Det benfria köttet och färsen är vakuumpackat och färdigt att stoppa i frysen direkt. Köttet med ben ligger i stället insvept i en större plastpåse, eftersom benkanter lätt sticker hål på förpackningen om det vakuumpackas.

De benfria detaljerna väger generellt under 1 kg., detaljerna med ben något över 1 kg. och färsen är uppdelad i paket på c:a 0,6 kg.

Priset på köttet är 145 kr. / kg. och då ingår hemleverans inom åtminstone Hässleholms kommun.

OBS! Rabatt ges vid återkommande köp!


Nästa lev. blir till hösten, men det finns 1 låda infryst från vårens lev. Denna går att hämta omgående.

Varmt välkommen att höra av Er med

förfrågan eller beställning!

Vill Du läsa mer om kött och tillagning, kan vi rekommendera KLS Ugglarps köttskola.

Besök också Svenskt kötts hemsida där det finns ytterligare recept och info om det svenska köttets mervärden. 

SE-EKO-03

Svenskt jordbruk

Välkommen att köpa en låda ekologiskt, hängmörat och närproducerat