Ekologisk köttlåda

 Ekologisk köttlåda

kvalitetskött från ungnöt av oss!

Vi i fam. Svensson driver även KRAV-certifierat, småskaligt jordbruk med köttdjursuppfödning, med basen på en gård 700 m. söder om vandrarhemmet. Vi har ett 20-tal dikor och ett 40-tal ungdjur i korsningar av raserna simmental och aberdeen angus.

Simmental är en schweizisk köttras med hög mjölkproduktion och angus, som ursprungligen kommer från Skottland, kännetecknas av bl. a. lätta kalvningar och förstklassigt kött.

Djuren går under stallperioden i lösdrift med djupströbädd och alla går på bete sommartid.

Slakt av ungdjur till köttlådor sker 2 gånger per år och på det lokala slakteriet Skånska Kött & Vilt i Sjunkaröd för att få så korta transporter som möjligt. Efter 10 dagars hängmörning styckas slaktkropparna, vakuumpackas helt eller delvis, etiketteras och läggs i lådor.

Vi slaktar bara kvigor och stutar till köttlådor, eftersom ungtjurar kan ha något hårdare och mindre marmorerat kött.


Djuren har fått växa lite långsammare och därmed blivit runt 24 månader, vilket är önskvärt för att köttsmaken ska hinna utvecklas ordentligt. De har då också fått en viss fetthalt och marmorering. Fettet är viktigt som smakbärare och ger saftighet åt köttbiten.Vi erbjuder nu två olika styckningar, både benfri och med ben:Styckning med ben:

Lådan väger mellan 25 och 30 kg, beroende på djurets storlek, och innehåller ungefär:

  • 1/3 benfritt kött - här ingår alla de ädla detaljerna. Fransyska, ytterlår, innanlår, rostbiff, nötrulle, biff, bog samt entrecote/filé. För att bitarna av filén inte ska bli för små, får hälften av lådorna entrecote i stället för filé så att värdet blir lika. Nästa gång du beställer en låda får du i möjligaste mån av den andra detaljen i stället. Samtliga benfria detaljer går bra att skiva och grilla direkt, med undantag för rullen.
  • 1/3 kött med ben - högrev, bringa och lägg. Lämpligt till bl. a. kalops och dillkött. Ben ger god smak vid tillagningen.
  • 1/3 färs - till biffar, hamburgare, tacos m. m. - samt grytbitar.

Allt kött är uppmärkt. Det benfria köttet och färsen är vakuumpackat och färdigt att stoppa i frysen direkt. Köttet med ben ligger i stället insvept i en större plastpåse, eftersom benkanter lätt sticker hål på förpackningen om det vakuumpackas.

De benfria detaljerna väger generellt under 1 kg, detaljerna med ben något över 1 kg och färsen är uppdelad i paket på c:a 0,6 kg.

Priset på styckning med ben är 160 kr. / kg och då ingår hemleverans inom åtminstone Hässleholms kommun.

Benfri styckning:


Lådan väger mellan 22 och 28 kg, beroende på djurets storlek, och innehåller ungefär:


  • knappt 1/2 benfria detaljer. Här ingår normalt fransyska, ytterlår, innanlår, högrev, bog, ryggbiff, flankstek, nötrulle, grytbitar samt entrecote/filé. För att bitarna av filén inte ska bli för små, får hälften av lådorna entrecote i stället för filé så att värdet blir lika. Nästa gång du beställer en låda får du i möjligaste mån av den andra detaljen i stället. Samtliga detaljer går bra att skiva och grilla direkt, med undantag för rullen.


  • drygt 1/2 färs.Allt är uppmärkt och vakuumpackat och färdigt för frysen.

Detaljerna väger generellt under 1 kg och färsen är uppdelad i paket på c:a 0,6 kg.Priset på den benfria lådan är 175 kr. / kg och då ingår hemleverans inom åtminstone Hässleholms kommun.

SE-EKO-03

Svenskt jordbruk

Välkommen att köpa en låda ekologiskt, hängmörat och närproducerat


Nästa lev. blir till hösten.

Vill Du vara säker på att komma med på lev. då, tinga en låda redan nu!Varmt välkommen att höra av Er med förfrågan eller beställning!

Besök gärna Svenskt kötts hemsida där det finns recept och info om det svenska köttets mervärden.